کاربرد بخار در صنعت فرش ماشینی
مهر
کاربرد بخار در صنعت فرش ماشینی

کاربرد بخار در صنعت فرش ماشینی


زمان مطالعه : 4 دقیقه

بخار در صنعت فرش ماشینی:

استفاده بخار در صنعت بسیار زیاد است و استفاده از بخار در صنعت مورد توجه بیشتر صنعتگران است.حرارت تولید توسط بخار به مراتب آسیب های کمتری نسبت به آب داغ درد، در این مقاله به بررسی استفاده بخار در صنعت فرش ماشینی می پردازیم، خالی از لطف نیست تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

کاربرد بخار در صنعت فرش ماشینی :

همانطور که در ابتدای مقاله بیان شد بخار صدمات و آسیب کمتری نسبت به آب داغ دارد.و این موضوع موجب شده تا در صنعت فرش ماشینی استفاده از دیگ بخار و بخار به صورت چشمگیری رشد کند. همانطور که صنعت فرش در ایران به روز و همراه با تکنولوژی است. مهمترین دستگاه هایی که در صنعت فرش ماشینی مورد استفاده قرار می گیرد، استفاده از دیگ بخار و دیگ های آب گرم است تا بعد از شستشو مواد اولیه و رنگرزی و در انتها بسته بندی که همه این موراد توسط پویلرهای صنعتی انجام می شود. اما به علت تمیزی و کیفیت بیش از حد بخار در صنعت فرش، قالیشویی ها و دیگر موراد از بخار استفاده می شود.و به این نتیجه می رسیم در شرکت های آهار و تکمیل ابتدای ترین مرحله تکمیل فرش می باشد.

شستشوی مواد اولیه فرش با بخار :

همانطور که می دانید الیافی که در تولید فرش مورد استفاده قرار می گیرد، غالبا ابریشم، آکریلیک، پشم، پنبه و... است و قبل از شروع و استفاده در هر مرحله ای باید این الیاف تمیز و عاری از هر گونه آلودگی باشد.و عمل شستشو و تمیز کردن الیاف توسط دیگ آب گرم انجام می شود.حتی در تولید نخ های ابریشم به صورت صنعتی و الیاف شیمیایی از بخار استفاده می شود.
رنگرزی نخ فرش با کمک دیگ بخار :
 در صنعت رنگرزی نیز از بخار استفاده می شود.و می توان به جرات ادعا کرد در صنایع نساجی و فرش رنگرزی الیاف یکی از ابتدایی ترین و مهمترین مراحل است. در شرکت های رنگرزی مواد اولیه به دو روش رنگ می شود که عبارتند از؛
رنگرزی الیاف قبل از ریسیدن،رنگرزی الیاف بعد از ریسندگی و نخ

 انواع روش های رنگرزی :

جهت رنگرزی روش ها و راه های متفاوتی وجود دارد.که از وسایل مختلفی انجام می شود و  استفاده از هر روشی دارای کیفیتی است که در رنگرزی تاثیر زیادی دارد.اما رنگرزی به دو روش اصلی انجام می شود. که عبارتند از ؛

رنگرزی به روش سنتی(آب داغ ):
در پاتیل های بزرگ مسی در کارگاه های سنتی رنگرزی به صورت سنتی انجام می شود.در درون دیگ مسی آب به وسیله سوخت های فسیلی(نفت،گازوییل و... )به حرارت مد نظر می رسد.در این روش الیاف به دو صورت کلاف نخ و یا الیاف ریسیده نشده رنگ می شود.در پاتیل های مسی مراحل دندانه و رنگرزی انجام می شود.و تمام این مراحل توسط استادکاران ماهر و بادست انجام می شود و از تکنولوژی کمتر استفاده می شود.و استاد کار رنگرزی به صورت مرتب الیاف نخ یا کلاف نخ را درون پاتیل جابجا می کند و علت آن نیز نامساوی بودن حرارت در سطح زیرین دیگ است تا رنگرزی به صورت یکنواخت و یکسان انجام شود.
  رنگرزی به روش صنعتی (بخار):
 در روش صنعتی بر خلاف روش سنتی در کارگاه های بزرگ رنگرزی به صورت ماشینی و مکانیزه و با دستگاه های متفاوت انجام می شود.در این روش به جای پاتیل های مسی از دیگ های بخار بزرگ استفاده می شود.که همان نقش پاتیل مسی را ایفاء می کند.
در روش صنعتی قبل از شروع در هر مرحله ای الیاف شسته می شود، مخصوصا اگر الیاف پشم باشد.تا چربی و مواد زائد آن گرفته شود.در صورت وجود چربی روی الیاف مراحل رنگرزی به خوبی انجام نمی شود.در کارگاه های صنعتی شستشوی الیاف توسط دترجنت صنعتی انجام می شود.
معمولا در روش های صنعتی نخ ها ریسیده می شود، بدین صورت که در ابتدا نخ ها به صورت شل پیچیده شده و سپس به وسیله دستگاه اشلاپ فورس به دور بوبین های منفذ دار مخصوص رنگرزی پیچیده می شود.این منافذ موجب نفوذ رنگ به داخل الیاف می شود.معمولا قطر بوبین با نخ هایی که دور آن پیچیده می شود17.5 سانتی متر است.در انتهاء بوبین ها به گونه ای که به هم نچسبد درون محفظه بوبین پیچیده می شود.این محفظه دو نوع است :
محفظه بوبین کوچک با ظرفیت 330 بوبین و وزن 250 کیلو گرم ، محفظه بوبین بزرگ با ظرفیت660 بوبین و وزن 450 الی 500 کیلو گرم بسته به کوچکی و بزرگی وزن آن متفاوت است.
 مرحله رنگرزی :
مرحله رنگرزی بعد از بوبین چینی انجام می شود.و محفظه بوبین های چیده شده به دیگ بخار یا همان محفظه رنگرزی وارد می شود، در همان ابتدای ورود بوبین ها به محفظه دیگ بخار تزریق آب به مخزن اصلی، از تانکرهای جانبی انجام می شود.در پشت مخزن اصلی تانکرهای کوچک جهت انجام تزریق رنگ و دندانه وجود دارد.معمولا دمار رنگرزی برای الیاف پشم 45 الی 50 درجه است.که در این دما رنگ به مخزن اصلیتزریق و وارد می شود.سپس حرارت زیاد شده و حدود 100 درجه سانتی گراد می رسد.در صورتی که درجه حرارت از این دما بالاتر برود، پشم ها حالت نمدی به خود می گیرد.معمولا عملیات رنگرزی حدود 45 الی 60 دقیقه زمان می برد.بعد از گذشت این مدت به تانکر رنگرزی آب سرد تزریق می رسد تا دمای مخزن به 75 درجه سانتی گراد برسد و پشم ها رنگ پس ندهد. و سپس به لوله هایی که در  در اطراف مخزن بین دو جداره قرار دارد،آب سرد تزریق می شود.و برای تثبیت رنگ مراحل دیگری روی نخ انجام می شود.

آخرین مرحله رنگرزی :

در آخرین مرحله از رنگرزی نخ ها با آب معمولی شسته می شود.و بوبین ها به دستگاه سانتریفوژ و بعد دستگاه خشک کن انتقال داده می شود. و بعد از اتمام مراحل خشک کردن بوبین ها به صورت سفت پیچی انجام می شود.معمولا نخ های تولیدی در این قسمت حدود30 دقیقه باقی می ماند تا با بخار دستگاه پیچ نخ ها از بین برود.(حالت ملخی نخ از بین برود) بعد از این مرحله نخ برای بافت در دستگاه های قالی بافی آماده است.
گفتار پایانی:
 دوستان و همراهان عزیز در این مقاله در مورد بخار در صنعت فرش ماشینی نکات جالبی بیان شد.امیدوارم این مطالب برای شما مفید و سازنده باشد.

0 دیدگاه برای این مقاله ثبت شده است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *