برای آگاهی از اینکه چه نوع فرشی و با چه جنسی برای فضای خانه شما مناسب می باشد و کدام نوع الیاف فرش بهتر هستند نکاتی هستند که در زمان خرید فرش میبایست به آن توجه داشت. فضای که قرار است کفپوش شود، چه نوع کاربردی دارد. میزان رفت و آمد اشخاص، میزان نور و اندازه اتاق، چه اشخاصی قرار است از این اتاق استفاده کنند (بزرگسالان، کودکان و ...)، مقدار هزینه ایی که قرار است برای خرید فرش در نظر گرفت و ... از جمله فاکتورهایی است که میبایست به آن توجه داشت. صنعت فرش ماشینی هم همانند دیگر صنایع با پیشرفت علم و تکنولوژی پیشرفت کرده و انواع فرش ماشینی با جنس های گوناگون، ویژگی های خاص تولید گردیده است.
در این گفتار به معرفی الیاف فرش ماشینی نکات مثبت و منفی و به طور اختصاصی بهترین نوع نخی که در بافت فرش استفاده میشود می پردازیم تا از طریق آن فرش دلخواه خود را انتخاب کنید. برای تولید فرش ماشینی از نخ های با ویژگی های گوناگونی استفاده میشود در حال حاضر بهترین نوع الیاف استفاده شده در صنعت فرش ماشینی، نخ اکریلیک هیت ست شده است و راههای تشخیص آن با فرش های پلی استر می پردازیم.
بهترین الیاف فرش ماشینی چیست؟
صنعت فرش ماشینی نیز همانند دیگر صنایع با پیشرفت علم و تکنولوژی دستخوش تغییرات چشم گیری شده است، انواع فرش ماشینی در انواع طرح و نقش و مواد اولیه متفاوت حاصل این تغییر بوده است.
در این گفتار به معرفی انواع مواد اولیه به کار رفته در فرش ماشینی، اجزاء تشکیل دهنده فرش و دیگر اصطلاحات رایج در صنعت فرش ماشینی می پردازیم.
انواع نخ در فرش ماشینی
برای تولید فرش ماشینی از دو نوع نخ استفاده میشوند که شامل الیاف طبیعی و مصنوعی میباشد.
الیاف طبیعی فرش:
بهترین نوع الیاف برای تولید فرش نخ طبیعی است که معمولا برای تولید فرش دستباف از آن استفاده میشود. الیاف طبیعی شامل دو دسته: الیاف گیاهی نظیر جوت و پنبه و الیافی که از حیوانات بدست میاید مانند ابریشم و پشم حیوانات نام برد.
الیاف مصنوعی فرش:
این نوع نخ ها همان طور که از اسمشان مشخص است به صورت منصوعی و از مواد نفتی توسط انسان ها تولید میشوند و طبیعی نمیباشند، این الیاف شامل نخ نایلون، نخ اکریلیک، نخ پلی پروپلین و نخ پلی استر است، نخ ویسکوز نوعی نخ مصنوعی میباشد که از مواد بازیافتی تولید میشود و کیفیت خوبی ندارد.
از مهمترین فاکتورهایی که قبل از خرید فرش باید به آن توجه داشت، شناسایی انواع فرش ماشینی و الیاف مورد استفاده در بافت فرش است. به طور کلی الیاف فرش ماشینی در 4 نوع دسته بندی میشود. در ادامه به معرفی این 4 نوع و ویژگی آن ها می پردازیم
فرش ماشینی از لحاظ جنس الیاف دارای 4 نوع می باشد، که شامل:
انواع فرش اکریلیک
فرش ماشینی پشمی
فرش های با جنس پلی استر
فرش ماشینی با الیاف پلی پروپیلن
برترین الیاف فرش ماشینی
مشاهده انواع فرش 700 شانه
در بافت فرش سه نوع نخ بکار میرود، نخ پرز، نخ پود و نخ تار
نخ تار فرش ماشینی
نخ تار مخلوط پنبه پلی استر ریسیده است، دو عامل مهم بر دوام و زیبایی فرش تاثیر گذار است، یکی الیاف استفاده شده و دیگری روش ریسیدن نخ است، کاربرد بیشتر این نوع نخ ها در بافت فرش های اکریلیک میباشد.
برای فرش های از جنس bcf و پلی پروپیلن نخ تار استفاده شده در بافت فرش از جنس نخ پرز (bcf) میباشد که این امر باعث ارزان تر بودن این نوع نخ ها نسبت به دیگر انواع نخ میباشد.
نخ خاب یا نخ پرز
برای بافت گره های رنگی فرش استفاده میشود، بافت این نوع نخ به گونه ایست که دور نخ پود به صورت گره یا به صورت u بافته میشود. دارای انواع:
نخ اکریلیک 10/5 به صورت 100% اکریلیک دولا
ترکیب نخ پلی پروپیلن و ارولیک
نخ bcf یا 100 % پلی پروپیلن
الیاف ابریشم مصنوعی یا پلی استر
نخ پود
در انواع فرش های پشمی و اکریلیکی صد درصد پنبه استفاده میشود.
نکته: مهمترین فاکتور طول عمر و کیفیت فرش ماشینی نخ پرز است که در فرش های درجه یک از جنس اکریلیکی و برای فرش های با کیفیت پایین تر پلی پروپیلن یا bcf یا ترکیبی از هر دو و یا نخ پلی استر می باشد.
معرفی فرش های 100 درصد اکریلیک
مزایای فرش های 100 درصد اکریلیک
در ابتدا به بررسی نخ 100% اکریلیک با سایر فرش های ماشینی با ترکیب ها و درصد های مختلف یا فرش های به طور کامل bcf و پلی استر می پردازیم.
فرشهای با جنس اکریلیک 100 درصد در مقایسه با سایر فرش های ترکیبی و پلی استر و ... دارای طول عمر بیشتر است، این نوع فرش ها برای زمان طولانی قابل استفاده و نگهداری میباشد. این نوع فرش ها نسبت به فرش های پلی استر و bcf دارای عمر کمتر و کیفیت خود را در زمان کوتاهی از دست میدهد.
در فرش های که در بافت آنها از اکریلیک استفاده میشود، میزان آب رفتگی و پا خوردگی به قدری ناچیز است که در نظر گرفته نمیشود اما در سایر فرش ها پا خوردگی و کوبیدگی فرش بعد از مدت کوتاهی به خوبی قابل مشاهده است و بعد از مدت زمانی فرش دچار نقص ظاهری خواهد شد.
از لحاظ کیفیت و مقاومت فرش های اکریلیک دار در برابر مواد شوینده و نور خورشید می توان گفت دارای مقاومت و استحکام بالایی هستند و به همین دلیل در برابر این شرایط از کیفیت و زیبایی فرش کاسته نمیشود.
این نوع فرش ها مقاومت زیادی در برابر گرما دارند، این ویژگی یکی دیگر از فاکتورهای مهمی است که نسبت به دیگر فرش ها با سایر الیاف برخوردار است. یکی از روش های تست این نوع فرشها قرار دادن اتوی داغ بر روی فرش است که تاثیری بر روی الیاف آن نمی گذارد اما در الیاف پلی استر و bcf بر اثر قرار گرفتن حرارت مستقیم دچار سوختگی و فرو رفتگی می شود.
فرش های از جنس اکریلیک در برابر سایش و رطوبت دارای مقاومت هستند و نسبت به سایر فرش ها دیرتر آسیب دیده و پوسیده می شوند. حفظ زیبایی و ماندگاری فرش های 100 % درصد اکریلیک نسبت به سایر فرش ها بسیار بالا میباشد.
بجز موارد ذکر شده در بالا فرش های تولید شده از الیاف اکریلیک بدون پروز دهی و ضد حساسیت هستند و دارای ضمانت نامه کیفیت محصول میباشند.
معایب فرش های 100 درصد اکریلیک
الیاف اکریلیک به دلیل مقاومت بالایی که دارند به راحتی جذب طبیعت نمیشوند اما سایر الیاف مانند bcf و پلی استر پودر شده و جذب طبیعت می شوند.
مشاهده انواع فرش 1500 شانه
معرفی فرش های bcf و پلی استر
مزایای فرش های با جنس bcf و پلی استر
الیاف پلی استر و پلی پروپیلن قابلیت رنگ پذیری بالایی دارند به همین دلیل هزینه های مربوط به رنگ آمیزی این نوع الیاف بسیار کمتر و تنوع رنگی بالاتری خواهند داشت و در مقایسه با الیاف پشمی و اکریلیک دار دارای قیمت کمتری هستند.
همچنین دارای قابلیت جذب رطوبت بالایی هستند و برای مکان های که دارای رطوبت هستند کاربرد دارند، این نوع فرش ها در اثر شستشو در زمان کوتاهی خشک می شوند. از دیگر مزایای این نوع فرش ها عدم پرزدهی و پیوستگی الیاف آن ها میباشد.
معایب فرش های با جنس bcf و پلی استر
در کنار تمامی محاسنی که برای فرش های پلی استر و bcf برشمردیم، دارای معایبی نیز می باشد، یکی از این معایب جذب آلودگی بالاست، آلودگی های که از جنس روغن هستند به راحتی جذب شده و به سختی شسته می شوند اما آلودگی های که با آب حل میشوند به راحتی پاک می شوند.
با توجه به تمامی موارد ذکر شده در بالا فرش های از جنس پلی استر و پلی پروپیلن برای مکان های پر رفت آمد نظیر راهروها، اطاق کودکان و آشپزخانه ها بسیار کارامد خواهد بود.
انواع فرش ماشینی
به طور کلی برای بافت های با تعداد شانه بالا و باکیفیتی مانند فرش های 1500 شانه، فرش های 1000 شانه و فرش های 700 شانه از الیاف اکریلیک و برای بافت فرش های 700 شانه و 500 شانه از الیاف ارزان تری همچون پلی استر و پلی پروپیلن استفاده میشود.
در پایان
الیاف اکریلیک نیز دارای کیفیت متنوع هستند و تنها فرش های که با الیاف 100 درصد اکریلیک بافته میشوند، دارای کیفیت، مقاومت و ماندگاری بیشتری خواهند بود. یکی از فاکتورهای مهم برای قیمت فرش ماشینی جنس الیاف بکار رفته در بافت فرش است که در بالا به آن اشاره نمودیم، فرش های که با الیاف با کیفیتی همچون اکریلیک بافته می شوند نسبت به سایر فرش ها دارای قیمت بالاتری می باشند.