فرش یکی از اجزاء اصلی در تزیین و چیدمان دکوراسیون است با فرش زیبایی و چیدمان دکوراسیون تکمیل می شود و فرش نقش مکمل و نهایی را در زیبایی دکوراسیون داخلی دارد. اما گاهی اوقات این محصول جذاب و دوست داشتنی در فضایی که استفاده می شود، سر می خورد و موجبات ناراحتی و نگرانی خانم خانه را به دنبال دارد، در این مقاله قصد داریم موضوع سرخوردن فرش ماشینی و راه حل آن را مورد بررسی قرار دهیم.
علت سر خوردن فرش
برای همه این سوال مطرح می شود که چرا فرش سر می خورد؟ سر خوردن فرش دلایل متفاوتی دارد از جمله بیش از حد صیقلی بودن سطح سرامیک و سنگ، سبک بودن فرش، دور دوزی نشدن دور فرش، جنس الیاف بافته شده در فرش و گاهی اوقات بی کیفیت بودن الیاف فرش. اما بیشترین دلیل که می توان به آن اشاره کرد صیقلی بودن سطح سرامیک و سنگ است. و با هر بار راه رفتن امکان لوله شدن و جمع شدن فرش وجود دارد که این موضوع برای سلامت جسمانی افراد خانواده مخصوصا کودکان و سالمندان بسیار خطرناک است.
خطرات سر خوردن فرش
جدای از اینکه به علت سر خوردن فرش روی سرامیک موجب نازیبایی و شلختگی محیط می شود، خطرات جبران ناپذیری را در پی دارد. سرخوردن و لول شدن فرش خطر سقوط کودکان و حتی افراد بزرگسال در خانه را افزایش می دهد.
پیشگیری از سر خوردن فرش
از آنجا که زیبایی دکوراسیون منوط به پهن بودن فرش بدون هیچگونه لول شدگی و جمع شدگی می باشد خانم خانه از روش های مختلفی برای جلوگیری از سرخوردن فرش استفاده می کنند. در ادامه به بررسی روش هایی برای جلوگیری از سرخوردن فرش اشاره می کنیم:
ترمز و چسب ترمز
یکی از روش های جلوگیری از سر خوردن فرش استفاده از چسب و ترمز فرش است. این محصول معمولا از جنس لاستیک بوده و به هیچ عنوان به بافت فرش آسیب نمی زند. ترمز چسب قابلیت شستشو داشته و روی سرامیک نمی چسبد و به بافت فرش هیچگونه آسیبی نمی زند. این محصول مناسب خانواده ایی است که بسیار پرترافیک و شلوغ هستند و مناسب ترین گزینه برای فرش های کناره و رولی و استفاده در پله و راه پله می باشد. کافیست این محصول را در قسمتی از فرش که ریشه ندارد در چهار طرف بچسبانید.
لایه های مخصوص
لایه های مخصوص یکی از روش های ایده آل برای جلوگیری از سرخوردن فرش است. این لایه دارای ضخامت کمی بوده و در زیر فرش قرار می گیرند و هیچونه برآمدگی در سطح فرش ایجاد نمی کند. نکته مهمی که در زمان خرید این لایه ها باید به آن دقت داشته باشید کوچک بودن این لایه ها از ابعاد فرش باشد.
پد ضد لغزش
از دیگر روش های جلوگیری از سر خوردن فرش استفاده از پد ضد لغزش است. پدهای ضد لغزش با متریال های متفاوتی تولید می شوند. به عنوان نمونه پدهای پلاستیکی یا فومی به خوبی روی سطح سرامیک و سنگ چسبیده و از سر خوردن فرش جلوگیری می کند. برای چسباندن پد به فرش از چسب های دو طرفه مخصوص فرش استفاده کنید و حتما با فاصله از کناره فرش پدها را بچسبانید. برای چسبندگی بیشتر می توانید مقداری از چسب را در وسط فرش استفاده کنید. از مزیت پدهای لغزشی می توان به عدم آسیب به تارو پود فرش و جلوگیری از کشیدگی تار و پود اشاره کرد. این پدها به علت جلوگیری از پارگی فرش موجب افزایش طول عمر فرش شده و بهترین گزینه در بین تمام روش ها برای جلوگیری از سر خوردن فرش می شود.
چسب حرارتی
یکی از روش های خوب برای جلوگیری از سر خوردن فرش چسب های حرارتی هستند، کافیست دور تا دور فرش را چسب زده و اجازه دهید تا خشک شود. البته استفاده از این روش برای فرش هایی که تراکم و شانه بالایی دارند و به اصطلاح ابریشم گونه هستند مناسب نیست چون موجب آسیب به الیاف فرش می شود. در این مورد می توان به فرش های که جنس آن از ابریشم مصنوعی و پلی استر اشاره کرد.
استفاده از لوازم سنگین
یکی از روش های ساده و البته گاهی خطرناک گذاشتن لوازم سنگین روی فرش است. شما می توانید پایه های مبل، کمد و حتی میز را روی فرش قرار دهید. اما این روش برای تمام فرش ها قابلیت اجرا ندارد و امکان تغییر حالت و حتی پارگی الیاف فرش را به دنبال دارد. بنا براین به شدت توصیه می کنیم برای جلوگیری از هرگونه آسیب به بافت و الیاف فرش از ترمز فرش استفاده کنید.
چرم دوزی دور فرش
بسیاری از تولید کنندگان فرش ماشینی در ایران برای جلوگیری از سرخوردن فرش در زمان آهار و تکمیل فرش دور تا درو فرش را با چرم می دوزند، استفاده از این تکنیک موجب می شود تا فرش به راحتی روی سرامیک و پارکت سر نخورد. از مزیت های چرم دوزی دور فرش می توان به جلوگیری از آسیب به بافت و الیاف فرش و همچین پیشگیری از نیاز به انواع ترمز فرش اشاره کرد. چرم دوزی دور فرش علاوه بر زیبایی موجب استحکاک و دوام بیشتر فرش می شود.
ایجاد فاصله بین دیوار
از دیگر روش های جذاب برای جلوگیری از سر خوردن فرش قرار دادن فاصله ای مناسب بین دیوار و فرش است. بعضی از افراد گوشه های فرش را به کنار دیوار تکیه می دهند، این روش موجب می شود تا گوشه های فرش تا بخورد و ظاهری نازیبا گرفته و قطعا احتمال شکستگی فرش بیشتر است. کافیست گوشه های فرش را مماس با دیورا پهن کرده تا خط صافی از کنار دیوار کشیده شود. با این ترفند هم نمای فرش و کنار دیوار زیباتر شده و هم احتمال سرخوردن فرش کمتر می شود.
فاصله بین فرش ها
از دیگر ترفندها برای جلوگیری از سرخوردن فرش رعایت فاصله بین فرش ها می باشد، اگر فضای منزلتان به گونه ای ست که دو فرش در کنار هم پهن می شود. سعی کنید فاصله بین دو فرش را به گونه ای تنظیم کنید که تا در زمان راه رفتن فرش ها سر نخورد. معمولا فاصله مناسب بین دو فرش بین 5 تا 10 سانتی متر است.