از وسایل ضروری و همیشه لازم خونه ما ایرانی ها، فرشه. حالا چه به صورت دستبافت و چه به صورت ماشینی. از اونجایی که فرش همیشه زیر پا و در معرض رفت و آمد و کثیفیه، احتمال کثیف و کدر شدنش خیلی بالاست. اینجاست که ما نیاز پیدا میکنیم به شستوشوی فرشمون. حالا اگه ما بد فرش رو بشوریم یا موقع خشک کردن بد پهن کنیم و یا به هر دلیل دیگه ای فرش ما چروک بشه، ما نیاز داریم به روش هایی برای صاف کردن فرش. قبلا تو یک مقاله درباره راه های مختلفی که میتونه چین و چروک فرش ماشینی رو از بین ببره، صحبت کردیم. اگه چین و چروک فرشتون جزییه میتونید اون مقاله رو مطالعه کنید. قطعا کمک زیادی بهتون میکنه. اما اگه چین و چروک فرشتون خیلی زیاد بود و اون روش ها کار ساز نبود، راه حل شما پیش اتوکشی فرشه.
حالا اتوکشی فرش چیه و اصلا چطوری انجام میشه؟ برای کدوم نوغ فرش ها مناسبه؟
تو مقاله امروز میخوایم راجب اتوکشی فرش و هرچیزی که لازمه درموردشون بدونیم صحبت کنیم. پس با ما همراه باشید که قراره به راحتی از شر چین و چروک های فرشتون رها بشید.
اتوکشی فرش چیست؟
اتوکشی فرش یک فرایند اتوماتیک هست که توسط دستگاه های خاص در قالیشویی ها انجام میشه. اتوکشی فرش بعد از شستن و خشک کردن فرش اتفاق میوفته. پش اگه شما فرشتون رو شستید و بعد چین و چروک شد، میتونید با خیال راحت به قالیشویی ها بسپارید تا براتون صافش کنند. جدایی اینکه اتوکشی فرش باعث ازبین رفتن چین و چروک فرش میشه، باعث از بین رفتن پرز های فرش هم میشه و ما رو از شر پرزهایی که به همه لباس ها میچسبند، خلاص کنه.
چرا فرش ها چروک میشوند؟
وجود یک وسیله سنگین روی فرش وقتی تا بوده، یا شستوشوی فرش میتونه باعث ایجدا چین و چروک در فرش بشه. هنگام شستن فرش عملیات خاک گیری، خیس زدن فرش، استفاده از مواد شوینده، شستوشو و خشک کردن انجام میشه که ممکنه تو هر مرحله عاملی باعث چروک شدن فرش ما بشه. مثلا برای خشک کردن فرش، فرش ها به صورت رول شده داخل یک دستگاه گذاشه میشوند. حالا ممکنه بد تا زدن فرش باعث ایجاد چین و چروک در فرش بشه. یا اگر هنگام شستن فرش از وایتکس استفاده بشه و رطوبت فرش درش بمونه، باعث ایجاد چروک در فرش میشه. حالا برای رهایی از این چین و چروک و صاف شدن فرش ما اتوکشی بهترین راه حله.
مزایای اتوکشی فرش
خب گفتیم که وقتی فرش ما در اثر شستن اشتیاه، رول کردن غلط یا هرچیز دیگه ای چروک بشه، ما نیاز پیدا میکنیم به اتوکشی فرش.
اتوکشی فرش مزایای زیادی برای ما داره، مثل:
باعث از بین رفتن چین و چروک های فرش میشه و فرشمون رو صاف و یکدست میکنه.
به خاطر استفاده از دما و حرارت میتونه لکه هایی که تو فرش ماندگار شدن، مثل لکه های روغنی رو از بین ببرند. بعضی از قالیشویی ها برای از بین بردن لکه های روغنی روی فرش، قبل از شستوشوی فرش، فرش رو اتو میکنند تا تمیز تر بشه و لکه ها از بین بروند.
اگه فرشی آسیب ببینه و نیاز به رفوگری یا ترمیم داشته باشه، بعد از ترمیم ممکنه قسمت های ترمیم شده بالاتر یا پایین تر از بقیه قسمت های فرش باشه. اینجاست که اتوکشی فرش به کمک ما میاد و فرش رو برامون یکدست و صاف میکنه. به شکلی که دیگه مشخص نیست کدوم قسمت ها آسیب دیده و ترمیم شده هستند.
اتوکشی فرش باعث از بین رفتن پرزهای فرش میشه. جدایی از اینکه از بین رفتن پرزها خیلی حس رضایت بیشتری به ما میده، باعث میشه طول عمر فرش افزایش پیدا کنه و از آسیب دیدن فرش جلوگیری میکنه.
معایب اتوکشی فرش
اتوکشی فرش هیچ عیب و ایرادی برای فرش ما نداره. اما موقع اتوکشی باید یک سری نکات رعایت بشوند تا به فرش آسیبی وارد نشه و اتوکشی به نحو احسنت انجام بشه.
نکات مربوط به اتوکشی فرش
بهتره بعد از شسوشوی کامل فرش مثل گرد وغبار زنی فرش، خیس کردن، محلول زنی، آبکشی و خشک کردن، عمل اتوکشی انجام بشه. فقط در صورتی میتونید عمل اتوکشی فرش رو قبل از شستوشو انجام بدید که لکه های قوی و ثابت شده ای مثل لکه های روغنی روی فرش باشه و بخوایم با اتوکشی برطرفش کنیم.
برای اتو کردن فرش باید فرش از جهت خواب وارد دستگاه اتوکشی بشه تا فرش به خوبی صاف و یکدست بشه و پرزهای فرش گرفته بشه.
هنگام اتوکشی فرش دما رکن مهم و سازنده ای داره. هر فرشی از الیاف خاصی تشکیل شده. الیاف های پلی استری، الیاف اکریلیک، پشم، ابریشم و... که هر کدام دمای خاص خودشون رو دارند و در صورت بیشتر شدن اون دما ممکنه به بافت فرش آسیب رسیده بشه و باعث خسارت بشه.
اتوکشی فرش نیاز به دستگاه اتوکشی داره و باید به متخصص اون سپرده بشه و کاری نیست که هرشخصی بتونه انجامش بده چون ممکنه باعث آسیب بیشتر به فرش بشه.
اتوکشی فرش چطور انجام میشه؟
اتوکشی فرش امروزه در اکثر قالیشویی های معتبر انجام بشه. به شکلی که وجود دستگاه اتوپرس برای اتوکشی فرش جز ضروریات هر قالیشوییه. قبل از اتوکشی فرش باید شسته شده باشه و کامل خشک شده و رطوبتش از بین رفته بشه. حالا روال اتوکشی فرش به صورت زیره:
اول جهت خواب فرش مشخص میشه. به هیچ وجه نباید فرش از جهت برعکس خواب وارد دستگاه اتوکشی بشه.
بعد دستگاه اتوکشی به آرامی با استفاده از برس های نرم و مخصوص عملیات پرزگیری رو شروع میکنه.
حالا غلطک های 2 تنی دستگاه با داشتن دمای مناسب هر فرش برای اتوکشی از روی فرش رد میشوند.
تبریک میگیم، فرش شما صاف و یکدست شد و تمام چین و چروک های فرشتون از بین رفت.
اتوکشی برای چه فرش های مناسبه؟
ما دو نوع فرش داریم: فرش ماشینی و فرش دستبافت. هر کدام از این انواع فرش ممکنه با الیاف های مختلفی بافته شده باشند. الیاف اکریلیک، الیاف پلی استر، الیاف ابریشم، پشم و.... هر کدام از این الیاف ها طول عمر خود و ویژگی های خاص خودشون رو دارند که هنگام اتوکشی باید بهشون توجه بشه. اما به صورت کلی اتوکشی فرش برای تمامی فرش ها مناسبه. هر فرش دستبافت یا ماشینی بعد از شستوشو ممکنه چروک بشه و این چروک شدن با استفاده از اتو کشی به راحتی از بین میره. از طرفی اتوکشی فرش میتونه پرزهای فرش رو از بین ببره که همین امر در افزایش طول عمر فرش موثره. برای فرش های آسیب دیده و ترمیم شده هم باید اتوکشی انجام بشه تا هیچ نشون و اثری از ترمیم و آسیب نشون داده نشه. در کل عمل اتوکشی فرش برای تمامی فرش ها مفید و قابل اجراست.
نتیجه: اتوکشی فرش برای فرش ما مزایای زیادی داره و بهتره بعد از هربار شستوشوی فرش انجام بشه تا هم لکه ها و پرزهای فرش از بین بره و هم فرش ما صاف و یکدست بشه و چین و چروک های اون از بین بره.