هر آنچه که باید راجب گلیم دستبافت بدانیم
فروردین
هر آنچه که باید راجب گلیم دستبافت بدانیم

هر آنچه که باید راجب گلیم دستبافت بدانیم


زمان مطالعه : 4 دقیقه

همه ما موقع دیدن از بازار فرش با گلیم دستبافت روبرو شدیم. گلیم هایی پر از طرح و نقش و جذابیت که همه مارو شیفته خودش میکنه. اما تا حالا فکر کردید این گلیم با چه نخی بافته میشه که هیچ پرزی نداره؟ یا چجوریه که طرح و نقش هیچ گلیمی با بقیه گلیم ها یکی نیست؟ یا اصلا ما چند نوع گلیم دستبافت داریم و تفاوت اونها تو چیه؟
امروز میخوایم یک دایرت المعارف کامل برای گلیم دستبافت بسازیم و درباره تمام جنبه ها و چیزهایی که باید راجب گلیم دستبافت بدونیم، یاد بگیریم. پس بزن بریم.

معنای لغوی گلیم

در لغت نامه دهخدا گلیم به این گونه معنی شده : " پوششی ست معروف، بافته شده از موی گوسفند و بز، جامهٔ پشمین معروف که از پشم میش بافته میشود. "
گلیم که هنر دستبافته که تو حوزه های مختلف کاربرد داشته و داره. مثل کیف، فرش و زیرانداز، لباس و.... گلیم دستبافت هیچ پرزی نداره و فقط از تار و پود تشکیل شده است. گلیم مثل فرش پرز و گره نداره. برای بافتن گلیم هرچقدر نخ ظریف تر و نازک تر باشه، گلیم کیفیت و جذابیت بیشتری داره. نخ های طبیعی که میشه ازش با کیفیت ترین گلیم هارو ساخت، کرک که پشم زیر بغل و ناحیه زیر گردن گوسفنده یا پشم مرینوس هست. 

گلیم در زبان و ادب  فارسی

واژه گلیم در زبان فارسی قدمت زیادی داره. به صورتی که ما تو اکثر شعرهای شاعران و نویسندگان قدیمی کلمه گلیم رو میبینیم. حتی از گلیم تو ضرب المثل هاهم استفاده شده که نشون از کاربرد و عمومیت داشتن گلیم بین مردم بوده است. مثل: گلیم خودتو از آب بکش بیرون یا پاتو از گلیمت دراز تر نکن و....
فردوسی یه جایی میگه:     به پای اندرون کفش و بر تن گلیم           به بار اندرون گوهر و زرّ و سیم
یا سعدی میگه:               آواز دهل نهان نماند                      در زیر گلیم و عشق پنهان 
با وجود این ضرب المثل ها و شعرها میشه وجود گلیم رو به زمان های خیلی خیلی قبل نسبت داد.

گلیم و ایران

بافت گلیم به سال های خیلی خیلی قبل برمی‌گرده. نقش و نگار گلیم به فرهنگ و آداب و رسوم منطقه ای که بافنده در اون حضور داشته، بستگی داره. برای بافت گلیم از نخ طبیعی حیوانات و نخ خای نباتی استفاده میشده است. گلیم از قدیمی ترین زیرانداز های بشره که به صورت تار و پود و بودن هیچ پرزی بافته میشه. روال بافت به صورت یکی در میان از زیر و رو رد کردن نخ های پود از بین نخ های تاره. 
بافت اولین گلیم به 8000 سال پیش برمی‌گرده  که در جنوب شرقی دریای کاسپین پیدا شده که به قدیمی ترین فرش جهان هم معروفه و به اثبات رسید که بافت مردم ایران بوده است. به خاطر استفاده از الیاف های تجزیه پذیر مثل پشم گوسفندان، هیچ اثری از اولین گلیم های بافته شده، به جا نمانده است. گلیم دستبافت 6000 ساله ای هم در شهر شوش ایران یافت شده که گواه از بافت گلیم در این منطقه را می‌دهد. تنوع طرح و نقش و رنگ گلیم بسیار متنوع و خاص هست و به روحیه، علایق، فرهنگ، آداب و رسوم بافنده گلیم بستگی دارد.

گلیم و مصر
با تحقیقات و شواهدی که از اولین گلیم های مصری به وجود آمده، اولین گلیم مصری به 3000 سال پیش برمی‌گردد. البته برای بافت گلیم های زیر انداز از الیاف های ضخیم تری نسبت به الیاف هایی که امروزه برای بافت گلیم استفاده میشه، استفاده میشده است. 

نام های مختلف گلیم
گلیم در جاهای مختلف جهان به نام های مختلفی معروفه. مثل گلیم در افغانستان، گیلیم در اوکراین، بداس در قفقاز، لیاط در سوریه و لبنان، چیلیم در رومانی و همچنین کیلیم در ترکیه. در زبان انگلیسی هم به خاطر نامی که در ترکیه معروف است، به نام کیلیک معروف شده است. در کشورهایی مثل لهستان و مجارستان و عربستان هم گویش کلمه متفاوته و بیشتر کیلیم گفته میشه.

تار و پود گلیم
گفتیم که گلیم از تار و پود تشکیل شده است. معمولا نخ تار از جنس پشم، پنبه و گاها ابریشمه و نخ پود از جنس کرک، پشم و ابریشمه که به صورت رنگی هم استفاده می‌شوند.

نقش و نگار موجود در گلیم
گلیم ها معمولا با نقش های شکسته و هندسی بافته می‌شوند. پرکاربرد ترین اشکال اشکالی مثل لوزی، سه گوش، چهار گوش، انواع گل، بوته، ترمه، شش گوش، انواع حیوانات اهلی و درنده و... است. گلیم دستبافت انواع مختلفی مثل گلیمچه، مسند، خورجین، ورنی، جوال و... داره که هرکدوم جذابیت های خاص خودشون رو دارند.

glim

گلیم تو کدوم شهرهای ایران بیشتر بافته میشه؟
گلیم در اکثر شهرهای ایان بافته میشه اما شهرهایی که تولید انبوه و سابقه خوبی در بافت گلیم دستبافت دارند، شهرهای زنجان، فارس، کردستان، مشهد، اردبیل، گرگان، کرمان، بلوچستان، آذربایجان و... است.

ابعاد گلیم چقدره؟

گلیم در ابعاد مختلفی تولید و بافته میشه. در زیر ابعاد گلیم های مختلف آمده شده:
•    گلیم استاندارد: 1 متر * 2 متر
•    مسنده: 150 سانتی متر * 100 سانتی متر
•    پادری: 60 سانتی متر * 90 سانتی متر 

نوع بافت گلیم و بخش های آن
تو ایران گلیم بافی به دو صورت کرباسی و صوفی روی دارهای ایستاده یا عمودی و افقی یا زمینی بافته می‌شود. اگه بخوایم بگیم یک گلیم از چه اجزایی تشکیل شده باید بگیم:
•    زنجیره بافی یا گیس بافی
•    کناره سفید رنگ و یا طبق سلیقه خود بافنده
•    شیرازه 
•    حاشیه ساده
•    حاشیه همراه متن
•    ملیله‌کاری 
•    زمینه 
•    نقش گلیم

انواع گلیم بافی در ایران

از اونجایی که بافت گلیم و فرش متعلق به ایرانه، ما تنوع خیلی گسترده ای در فرش و گلیم داریم. در ادامه با انواع گلیم و مشخصات مربوط به هرکدوم به صورت کامل و جامع آشنا میشیم تا موقع خرید گلیم انتخاب بهتری داشته باشیم و با آگاهی خرید کنیم.
•    گلیم شیریکی پیچ
این گلیم از زیباترین گلیم های ایرانه که متعلق به شهر سیرجان هست و هنر دست زنان عشایر و روستایی این شهره. جالبه بدونید  در یونسکو و شورای جهانی صنایع‌ دستی، شهر سیرجان رو به عنوان شهر گلیم ثبت شده است. اما ویژگی های گلیم شیریکی پیچ چیه؟ 

ویژگی های گلیم شیریکی پیچ

کلمه شیریکی پیچ به معنای روانداز اسبه و در گذشته هم برای همین منظور از این نوع گلیم استفاده میشده است. ویژگی منحصر بفرد گلیم شیریکی پیچ نسبت به بقیه گلیم ها در اینه که فقط نخ تار باعث ایجاد طرح و نقش فرش میشه. نخ پود در ایجاد نقش و نگار فرش تاثیری نداره و فقط باعث نگه داشته شدن نخ های تار میشه. دومین ویژگی منحصر بفرد کننده گلیم های شیریکی پیچ این هست که نقش و نگار فرش کاملا به صورت ذهنی و بدون نقشه اولیه توسط بافنده طراحی و بافته میشه. البته امروزه بافنده های جوان تر برای نقشه های اصلی از نقشه آماده استفاده می‌کنند اما هنوز هم بافندگان مسن برای بافت گلیم شیریکی پیچ از ذهن و قوه تخیل و خلاقیت خود استفاده می‌کنند.

glim


چرا به این نوع گلیم، شیریکی پیچ می‌گویند؟
این نامی است که عشایر و بافندگان کرمانی به آن داده اند. برخلاف بقیه گلیم ها، گلیم شیریکی پیچ مانند قالی با گره بافته میشه و نخ تار تمام وظیفه نمایان کردن نقش و نقوش کلیم رو داره. نخ پود تنها وظیفه نگه داشتن و محکم کردن نخ های تار رو داشته و بعد از بافت در نقش و نگار فرش اصلا مشخص نیست. 
نقش و نقوش گلیم شیریکی پیچ محدود به اشکال هندسی نمیشه و گاها با استفاده از نقوش نا متقارن، باعث ایجاد تقارن در خودش میشه. نقش گل بته جفه در بافت این نوع گلیم خیلی کاربرد داره که دو گل گرد در میان آن وجود داره که نسبت بهم متقارن هستند. حاشیه این نوع گلیم به صورت زنجیره ای و مرکب از اشکال هندسی مکررند که بین دو خط موازی قرار گرفته است. به نوع حاشیه ها، حاشیه کشمیری هم گفته میشه.

کاربرد های گلیم شیریکی پیچ

جدایی استفاده از این نوع گلیم به عنوان فرش، برای انواع کیف، لباس، روکش صندلی و مبلمان  و تابلو های گلیمی هم کاربرد داشته و بخش عمده ای از صادرات غیرنفتی به کشور های اروپایی و عربی رو به خودش اختصاص داده است.

•    گلیم ورنی
گلیم های ورنی از معروف ترین گلیم های استان آذربایجان شرقی و اردبیل است و به عنوان سوماک ایرانی شناخته میشه. بافت سوماک تنها متعلق به آذربایجان و اردبیل نیست و در استان های دیگه مثل خراسان، خوزستان، کرمان و... در انواع مختلف خودش بافته میشه. بافت ورنی بیشتر در ادربیل و در آذربایجان شرقی معروفه. البته امروزه در کشور های همسایه مثل ترکیه که روزی جز ایران بوده و در زمان قاجار از ایران جدا شده هم این نوع بافت و گلیم مرسومه. بافندگان گلیم های ورنی با الهام از فرهنگ و خلاقیت خود، دست به خلق آثار هنری جذاب و منحصربفرد می‌زنند. در قدیم و حتی امروزه هم بافت این نوع گلیم ها در خانه های شخصی انجام می‌شود. 
طرح و نقش گلیم ورنی به چه صورته؟
تمام سطح گلیم ورنی با نقش و نگار ریز و درشت که برگرفته از ذهن و خلاقیت بافنده است و شامل حیوانات مختلفی مثل گوزن، آهو، گرگ، سگ گله، بوقلمون، مرغ، خر، اسب، گربه، مار، عقاب، گوسفند، بز ، شتر ، شیر ، روباه ، شغال، طاووس، پرندگان محلی و... هستند. البته اشکال هندسی مختلف نیز در بافت فرش استفاده می‌شود.
عشایر طبق تجربه هایی که در زمینه بافت گلیم داشتند و نیاز به زیرانداز های ضخیم تر دست به بافت گلیم های ورنی زدند. به عبارتی گلیم ورنی و گلیم شیریکی پیچ از آخرین نمونه های گلیم بودند که بعد از آنها بافت فرش دستبافت آغاز شده است. 

•    گلیمچه
گلبمچه همن گلیمه با این تفاوت که اندازه اون کوچک تره و نقش و نقوشش ریزتر و بیشتره. برای مثال گلیم های کرمان به صورت ساده و از نقوش خطی که معمولا به صورت خط های افقی برای اون استفاده میشه، در حالی که برای گلیمچه های کرمانی از نقش و نقوش هندسی ریز و درشت که همگی زاییده ذهن بافنده است، استفاده میشه. 
یکی از گلیمچه های خاص و البته ناآشنا، گلیمچه متکازین هست که متعلق به شهر مازندارنه و در اندازه 100 در 150 سانتی متر و عرض آن از 60 تا 90 سانتی متر متغیره. بافندگان برای داشتن گلیمچه هایی در ابعاد بزرگتر از چندتا گلیمچه متکازین در کنار یکدیگر که بهم دوخته می‌شوند، استفاده می‌کنند. قدیما برای بافت این نوع گلیمچه از تار و پود های پشمی استفاده میشده اما امروزه  نخ تار آن به صورت پنبه ای 20 لا و نخ پود آن به صورت پشم 5 دولا استفاده میشه. 

glim

•    گلیم زیلو
گلیم زیلو که نسبت به بقیه انواع گلیم شهرت و معروفیت بیشتری داره، در روستاها با استفاده از نخ پنبه بافته میشه. اما امروزه از دستگاه های بافندگی هم برای بافت این نوع گلیم استفاده میشه. البته در روستاهای شهرهایی مثل تهران، کاشان، یزد، ساوه و... هنوز به صورت دستبافت بافته میشه. تنوع رنگی گلیم زیلو نسبت به بقیه انواع گلیم خیلی کمه و حالت زمخت و ضخیمی هم دارند. اغلب به عنوان زیراندازه از گلیم های زیلو استفاده میشه.
زیلو متعلق به شهر یزده و شهر یزد به عنوان شهر زیلو ثبت شده است. شهرت زیلو یزد بقدری زیاده که به عنوان سوغات یزد ازش یاد میشه. زیلو دقیقا نقطه مقابل گلیم عشایره. زیرا زیلو مخصوص روستاییان که در مناطق گرم زندگی می‌کنند مناسبه و جنس اون از پنبه است. در حالی که گلیم برای عشایر و دامداران مناسبه که در مناطق سردسیرزندگی می‌کنند و از جنس پشم حیوانات هست.

•    گلیم پلاس یا پالاس
این نوع گلیم، یک نوع گلیم درشت بافته و جنس تار و پود آن از پنبه است. گلیم پلاس یک رو هست. در گلیم پلاس تارهای که پله کشی می‌شوند رنگی نیستند و همین باعث متمایز شدن آنها با جاجیم می‌شود. بافنده گلیم تارهای بدون رنگ رو به سردار و زیر دار که دو میله چوبی افقی هستند، گره زده و با استفاده ازپودهای پشمی رنگ دار و گاها تکه پارچه های بریده شده، شروع به خلق نقش و نگار گلیم می‌کند.  گلیم پلاس نسبت به گلیم جاجیم خیلی ساده تر و کم نقش و نگار تره.
معروف ترین گلیم پلاس در ترکمن صحرا بافته میشه و با نام گلیم پلاس هم شناخته می‌شوند. گلیم های پلاس ترکمنی خیلی مشهور هستند و به صورت گلیمچه ای است که ریشه های پشمی پشتش آویزونند. البته بافت گلیم پلاس محدود به ترکمن صحرا نمیشه و در یزد و شهرهای دیگه هم بافته میشه. چونکه گلیم پلاس از جنس پشمه، رطوبت رو از خودش به سمت بالا انتقال نمیده و برای فرش کردن کف چادرهای عشایری یا ساخت خود چادرهای عشایری خیلی مناسب و کاربردیه. معمولا چادرهای عشایری در جاهای مرطوب و زمین هایی که زه کشی نشده اند، برپا میشه و گلیم های پلاس خیلی براشون مناسب و کاربردیه. 
اگه میخواید اتاق و هوای خنکی برای خودتون بسازید هم گلیم پلاس انتخاب فوق العاده ایه.

•    گلیم مسند
گلیم مسند متعلق به شهر اردبیله و نقش و نگار اون از گلیم شیریکی پیچ گرفته شده. معمولا کل گلیم مسند با استفاده از گل های کشمیری، گل خارا، گل گرمایی، گل شاه عباسی، جفت گل و... تزیین می‌شود. حاشیه های این نوع گلیم به حاشیه های وکیلی و حاشیه چرخی معروفه. از مشهرترین نوع گلیم مسند، گلیم سوزنیه.
اگه بخوایم بگیم نقش و نگار این نوع گلیم ها چطور انتخاب می‌شوند باید بگیم که طبیعت بکر روستایی، فرهنگ و آداب و رسوم و حال روحی و البته خلاقیت بافنده هست که نقش و نقوش این نوع گلیم رو مشخص میکنه.
چطور گلیم مسند رو از بقیه گلیم ها تشخیص بدیم؟ 
•    نقش و نقوش گلیم مسند، مضرس بوده و خطوط عمودی به صورت پله ای بافته میشه که دلیلش نوع بافت گلیمه.
•    تمامی نقش و نگار ها به شکل هندسی بوده و خطوط منحنی یا گردان در گلیم مسند دیده نمیشه.
•    هیچ محدودیت رنگی برای بافت گلیم مسند وجود نداره و تنوع رنگی خیلی گسترده و بزرگی داره که دست بافنده رو باز گذاشته.
•    نقش و نگار گلیم مسند از هم جدا بوده و هیچ ارتباط و خطی بین اونها نیست.
•    نقش و نگار گلیم مسند مختص خودشه و شبیه به هیچ گلیم دیگه نیست.
•    گلیم مسند از هر دو جهت عرض و طول دارای تقارنه.
•    دور نقوش متن گلیم مسند گاهی با یک ردیف حاشیه پوشیده میشه.
•    حاشیه‌های گلیم از نقوش و نقش مایه‌های به هم پیوسته و تکرار شونده تشکیل شده.
•    نقش‌های برداشت شده از حیوانات و دام، اعضاء بدن دام، حیوان، خرچنگ، ماهی، گوسفند، جغد، کله قوچ و الهام گرفته از فولکلور (لباس، آرایش، رقص‌های محلی) و اجزاء بدن (ابر و کمان) و نقش‌های برداشت شده از طبیعت (بُته، برگ، خوشه، جوی آب،  موج،  قزل گل،  بوته چمنی،  گل، قره‌باغی). 

•    گلیم جُل 
بیشتر پوششی که برای حیوانات استفاده میشه از جنس گلیم جُل هست. بافت جل به این صورته که نقش و نگار گلیم به صورت سوزن دوزی بافته میشه و بعد یک زمینه ساده روی آنها بافته میشه. به همین خاطر دو رو نیستند و فقط از یک روی آنها میشه استفاده کرد. 
از گلیم جُل برای پوشاندن حیوانات عرق کرده مثل آسب و شتر و... استفاده میشه.

•    گلیم سجاده
همانطور که از اسم این نوع گلیم مشخصه، برای اقامه نماز استفاده میشه. از همین رو سبکه که راحت حمل بشه و نقش و نگار کمی داره که حواس نمازگزار به نقش و نگار سجاده پرت نشه. در قدیم که افراد برای اقامه نماز به مساجد می‌رفتند گاها به علت جمعیت زیاد مجبور بودند در حیاط به نماز بایستند و وجود این گلیم های سجاده سبک نیاز به فرش کردن مکان برای نمازگزارن رو برطرف می‌کرد. 

sticky rug

•    گلیم چیغ یا چیق
گلیم چیغ یا چپق یک نوع گلیم حصیریه که با استفاده از پشم های رنگی بافته میشه و برای اطراف سیاه چادرها استفاده میشه. این نوع گلیم ها توسط عشایر عزیز کشورمان بافته میشه و مورد استفاده های مختلف قرار میگیره. پهنای تقریبی گلیم چپغ 150 سانتی متره. 
از مزایای گلیم چپغ اینه که پشت و رو نداره و از هر دو طرف یک شکل و قابل استفاده است. از این نوع گلیم ها برای دیوار کردن چادر ها یا بخش بندی کردن چادرها استفاده میشه. 

گلیم چپغ چطور بافته میشه؟

برای بافت این نوع گلیم ما نیاز به نی داریم که در اطزاف رودخونه ها میشه جمع آوری کرد. بعد این نی هارو می‌ترکانیم و به 4 قسمت تقسیم می‌کنیم. به طوری که پهنای هر قسمت به اندازه 1 سانتی متر بشه. برای بافت هم از نخ ریسیده شده پشمی که غالبا رنگی هم هستند، استفاده می‌کنند. بافندگان این گلیم های جذاب طرح و نقش گلیم رو در ذهن خود داشته و به بخش های مختلف تقسیم می‌کنند و هر نی رو بر اساس اون می‌بافند. البته گاها طرح و نقشی که در ذهن دارند را بر روی کاغذ می‌کشند و بعد براساس اون می‌بافند. البته بیشتر زنان عشایر و چادر نشین از حالت ذهنی برای بافت گلیم چپغ استفاده می‌کنند. طرح و نقش این نوع گلیم ها خیلی متنوعه و از نقش شیر، آهو و گوزن و... هم در اونها استفاده میشه که بر جذابیت گلیم می‌افزاید. معمولا هر دستی که بافته میشه شامل 32 تا نی هست و عرض چپغ معمولا 5.1 سانتی متر میشه. 
گلیم چپغ از زیباترین و هنرمندانه ترین آثار دستی زنان عشایر و روستاییه که کاربردهای مختلفی داره و برای بخش بندی کردن جاهای مختلف یا دیوار کشیدن اطراف چادرهای عشایری یا اطراف حیوانات و دام ها کاربرد داره. از گلیم چیق را برای حفاظت از بره های کوچک در فصل سرما هم  استفاده میشه و در قسمت گوشه یا پشت چادر برپامیشه و کف آن را با خس و خاشاک پوشاندهمیشه تا بره‌ها و بزغاله‌ها از بیماری در امان بمونند. 
مواد اصلی مورد نیاز برای بافت گلیم چپغ یا چپق
مواد اصلی بافت چپق از موی و پشم بز، گوسفند، شترو الیاف های گیاهی مثل الیاف پنبه تشکیل شده. برای بافت به نی که از کنار رودخانه ها جمع آوری میشه و لوازم مثل داس، کارد، سوهان، درفش، قیچی و سوزن و... نیازه. البته مهم ترین رکن خلاقیت و قوه تخیل و هنر دست بافنده است که از این لوازم گلیمی به آن زیبایی و جذابی رو خلق میکنه.

•    گلیم مفرش
مفرش یکی از دستبافت های کاربردی و تزیینی است که به شکل مستطیل و درب داره و برای حمل و نقل لحاف و تشک یا اسباب و لوازم زندگی در هنگام کوچ عشایراستفاده میشه. این صندوق زیبا با استفاده از الیاف الوان و تکنیک بافت گلیم به صورت گل برجسته و الحاقی بافته میشه. نقش و نگار های گلیم مفرش خیلی جذاب و متنوعه و برای هر سلیقه و فرهنگی جذابه. این هنر متعلق به شهر اردبیل و عشایر کرمان و ایل شاهسون هست. 
از گلیم مفرش باید دربرابر رطوبت، حرارت، گرما، اشعه مستقیم و مداوم، بید، شوینده های شیمیایی و سفید کننده ها و اشیا تیز و برنده محافظت کرد. برای شستوشو آن آب ولرم و صابون و شوینده‌های معمولی و غیر اسیدی نیازه. 

انواع دیگر گلیم
گلیم های دیگری نیز وجود دارند که متعلق به بخش های مختلف کشور عزیزمان هستتد. مثل گلیم کچه یا کوچه که متعلق به ترکمن های عزیز ایران زمینه. یا گلیم چنته که شبیه خورجین بوده و متعلق به شهر شیرازه. گلیم های جوال هم هستند که برای انبار کردن آذوقه ها کاربرد دارند  ومورد استفاده قرار می‌گیرند. 
نمیدونم این ضرب المثل قدیمی که با استفاده از جوال نوشته شده رو شنیدید یا نه که میگه: " یک سوزن به خودت بزن، یک جوال به همسایه" 
این ضرب المثل به این معنیه که موقع عیب جویی از بقیه اول سراغ خودت برو و منصف باش و سعی کن به خودت نگاه کنی اول که اگه عیبی داری برطرفش کنی به جای ایراد گرفتن یا قضاوت کردن بقیه.

چرا گلیم بافی؟

قدیمی ها هیچ کارشون بی حساب و کتاب نبوده. بافت گلیم و استفاده از اون برای بخش های مختلف زندگیشون کاربردی و سودآور بوده. از گلیم برای فرش کردن اتاق ها، پادری ها، راهرو ها، برای اتاق های کوچک، برای درب ورودی منازل، دیوار سازی برای چادر ها و فرش کردن چادر ها و.... استفاده می‌شود.
از گلیم ها برای چهارپایان هم استفاده میشه مثل خورجین ها، یا برای نشستن روی چهارپایان، کیسه برای باربری و... .
گلیم استفاده های کاربردی داشته و هنوز هم کاربرد داره  و با گذشت سالیان سال هنوز از ارزش و جذابیت این هنر جذاب کم نشده است.

کاربرد گلیم امروزی
امروزه کاربرد گلیم محدود به پوشش زمین نمیشه و پا در صنعت مد و لباس گذاشته است. کیف های گلیمی که به صورت انواع مختلف گلیم بافته میشه، استفاده از تکه گلیم ها در طراحی لباس های مختلف و .... از جمله کاربرد های گلیم در صنعت امروزیه.  گلیم دستبافت یک هنر با ارزش ایرانیه که ارزش فوق العاده ای داره و آشنایی با انواع اون و داشتن اون تو خونه هامون برامون نیازه. خوشبختانه طرح و نقش گلیم به صورتیه که در انواع دکوراسیون ها قابل استفاده هست. چه دکواسیون خونه شما کلاسیکه و قدیمی یا خونه ای با دکوراسیون امروزی و مدرن دارید، بازم میتونید از یکی از انواع گلیم استفاده کنید و دکوراسیون خونتون رو جذاب تر کنید.

0 دیدگاه برای این مقاله ثبت شده است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پشتیبانی
آخرین بازدید لحظاتی پیش
سلام دوست عزیز
شما میتوانید برای برقراری ارتباط و گرفتن راهنمایی از کارشناسان خبره ما در تلگرام به ما پیام دهید