دوران هخامنشی از دوران های مهم در تاریخ ایران است. بسیاری از آثارتاریخی قدرتمند ایران مانند تخت جمشید به این دوران باز میگردد. در کنار تمام جنبه های مثبتی که حکومت هخامنشی در بهبود شرایط کشور داشتند، هنر فرشبافی و قالیبافی نیز رشد خوبی داشت.
فرش کاشان در دوران هخامنشی
تا چندین سال پیش، هیچ اثر و آثاری از فرش کاشان یا فرش ایران در دوران هخامنشی نبوده است.
اما وقتی که قدیمی ترین فرش جهان کشف شد، مشخص شد که هنر فرش تاریخ قدیمی تری داشته است. جالب ترین نکته درباره قدیمی ترین فرش جهان این بود که نوع بافت و طرح و نقش آن نشان از ایرانی بودن آن میدانند.
قدیمی ترین فرش جهان
قدیمی ترین فرش جهان، فرش پازیریک نام دارد که در سال 1328 در کوهستان های التای در جنوب سیبری مرکزی و در نزدیکی مرز مغولستان کشف شد.
فرش پازیریک یک قالیچه کوچک در ابعاد 198 در 198 سانتی متر است. طرح و نقش فرش پازیریک از اسب ها و طرح های ایرانی تشکیل شده که ریشه در فرهنگ و هنر ایرانی دارد.
از طرفی نوع گره و بافت نیز مانند بافت هنرمندان ایرانی بوده که ایرانی بودن قدیمی ترین فرش جهان را ثابت میکند.
با توجه به طرح سوارکار و گوزن و ... که در فرش پازیریک بافته شده، میتوان نتیجه گرفت که متعلق به زمان هخامنشی است. زیرا در آثار تاریخی دوران هخامنشی مانند تخت جمشید نیز این طرح ها دیده میشود.
هنر فرشبافی در ایران
تنوع طرح و نقش فرش ایرانی ریشه در فرهنگ، شرایط روحی و سیاسی کشور، هنر و سلیقه بافندگان، شرایط روحی بافندگان و... دارد.
از همین رو ما تنوع بسیار گسترده و عظیمی در نقش و نگار فرش های ایرانی داریم.
فرشبافی در ایران دارای تاریخچه بسیار قدیمی است. تقریبا در تمامی شهرهای ایران فرشبافی رونق داشته و دارد. تنوع طرح و نقش فرش ایرانی چه از نوع دستبافت و چه از نوع ماشینی آن بسیار گسترده و عظیم بوده و تجلی گر فرهنگ و تمدن و هنر ایرانی است.
از آنجایی که فرش کاشان در ایران از سابقه بیشتر و رشد بیشتری برخوردار است، میتوان گفت که فرش پازیریک را به عنوان فرش کاشان در دوران هخامنشی شناخت.