علت کجی کنار فرش دستبافت و چگونگی رفع آن 
فروردین
علت کجی کنار فرش دستبافت و چگونگی رفع آن 

علت کجی کنار فرش دستبافت و چگونگی رفع آن 


زمان مطالعه : 4 دقیقه

علت کجی کنار فرش دستبافت:

یکی از مهمترین ارکان در دکوراسیون منزل فرش است که در انواع دستبافت و فرش ماشینی در بازار به وفور موجود است و در دسترس تمام مردم در ابعاد و اندازه ها و رنگ های متنوع قرار دارد.گاهی اوقات ممکن است فرش دارای معایبی باشد که بعضی از آن قابل رفع است. در این مقاله قصد داریم در مورد علت کجی کنار فرش دستبافت نکات جالبی را بیان کنیم، خالی از لطف نیست تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

علت کجی کنار فرش چیست ؟

سره داشتن یا کجی فرش به حالتی گفته می شود که در حاشیه و لبه های فرش خط های راست به صورت نامنظم و حالت قوس و موج و بالا و پایین داشته باشد.این جمله تعریف کلی از کجی و سره داشتن فرش است.با ما همراه باشید تا علت آن را برایتان بیان کنیم.

تشخیص فرش صاف یا کج :

 قبل از اینکه بخواهیم در مورد کجی یا صافی فرش صحبت کنیم باید تشخیص دهیم که فرش بافته شده صاف است یا کج.اما چگونه ؟ کافیست فرش بافته شده را از روی فرش روی یک سطح صاف پهن کرده سپس به وسیله یک متر یا یک نخ کاملا صاف از یک نقطه فرش شروع کرده و نقطه به نقطه از طول فرش را اندازه گیری نمایید.این روش را با هر خط راستی می توانید انجام دهید تا به صورت دقیق متوجه شوید که فرش صاف است یا خیر؟
روش های رفع کجی :
 بعد از تشخیص کجی و قوسی فرش لازم است فرش را به رفو گر و مرمت کار سپرده تا عیب آن را برطرف نماید، رفو گر با توجه به تجربه و مهارت خود تشخیص می دهد که فرش به چه میزان رفو نیاز دارد،و این کار را با دار کشی انجام می دهد، در صورتی که کجی و قوس فرش زیاد باشد ماهرترین رفو گر با دار کشی هم انجام دهد ممکن است بعضی از فرش ها در آب و هوای خاص و یا بعد از شستشو مجددا به حالت قبلی باز گردد.
رفع عیب معمولا در قسمت سر فرش (قسمت ریشه )بیشتر نمایان می شود که به راحتی قابل رفع  توسط رفوگر می باشد.اما کجی در قسمت کناره بسیار سخت و حساس است و حتما باید توسط مرمت کار فرش که رد این کار مهارت بالایی دارد انجام شود.

A crook in the carpet

کجی در قسمت شیرازه فرش :
اگر کجی و قوس در قسمت شیرازه و در وسط فرش باشد، با جابجایی ردیف ها این عیب رفع می شود.اما اگر این عیب در کناره ها باشد فقط با دار کشی فرش این عیب قابل رفع است.
 کجی در قسمت پود:
 در فرش هایی که شیوه تبریزی بافته می شود و دارای پود نازک و ضخیم است،با استفاده از روش دفه زنی (جابجایی ردیف ها) کجی رفع می شود. از روش دفه زنی در تبریز و در شهر های اطراف آن بیشتر استفاده می شود.و به علت نوع بافت این فرش ها می باشد چون بعد از اتمام بافت و استفاده از پود ضخیم، سر پود بریده نمی شود و اضافه های آن به کناره های دار گره زده می شود،و در صورتی که فرش به هر علتی کج باشد، با استفاده از این پودها صاف و یکدست می شود.
روش کار در دفه زنی :
در ابتدا فرش را به دار متناسب با ابعاد خود نصب کرده.به گونه ای که دستگاه در زیر فرش و پشت فرش به رو باشد.از یک طرف دستگاه را ثابت کرده و از ردیف رجشمار با میخ های مناسب در قسمت چله عمل میخکوبی به صورت ضربدری انجام می شود تا در زمان کشیدن فرش به تارهای اصلی فرش آسیبی وارد نشود.سپس پودها را در اندازه های کوچک گره زده و با استفاده از میخ روی دستگاه محکم و ثابت می کنند. و از یک چوب ارتفاع دار برای تنظیم سفت و شلی دستگاه فرش کمک گرفته می شود.این چوب بین دستگاه و فرش قرار می گیرد.
برای شروع از یک چاقو نوک تیز استفاده می شود که بسیار شبیه به چاقوی بافندگی است با یک تفاوت که این چاقو مخصوص کار پرداخت است و دارای نوک تیز و مخصوص فرش ها با رجشمار زیاد و متفاوت است.سپس یک نخ را از دو طرف فرش روی یک خط راست کشیده و ثابت می کنند. و به وسیله چاقوی نوک تیز و با ضربه های آرام و منظم روی ردیف، هر ردیف را به آرامی به قسمت بالا و یا پایین هدایت می کنند تا نخ ها موازی نخ راستی که قبلا کشیده شده، بشود. پشت فرش را بعد از اتمام تمیز و به وسیله سر شعله پرزهای اضافی را آتش می دهند تا سطح آن تمیز تر شود. بهترین روش همین روش است چون مانند دار کشی نیست و فرش بعد از مدتی برگشت به حالت اولیه را ندارد.البته روش دفه زنی حساسیت های خاص خود را دارد و در صورت پاره شدن پود نازک باید یک مرمت کار حرفه ای به مرمت و رفع عیب آن بپردازد.
 علت اصلی ایجاد کجی فرش :
 علت های زیادی در به وجود آمدن کجی فرش نقش دارند که عبارتند از؛
عدم دقت در زمان بافت،معیوب بودن دستگاه قالب بافی، نداشتن دقت کافی در زمان چله کشی،عدم هماهنگی در زمان کوبیدن شانه،ناصاف بودن سطح جایی که دستگاه بافت فرش قرار دارد.چله کشی نامناسب و شانه نزدن به میزان لازم ، عدم تناسب در استفاده از پود ضخیم و تغییر در میزان تارهای پود ضخیم از مهمترین علت های کجی فرش های دستبافت است.
 توصیه مهم :
توصیه می کنم برای جلوگیری از کجی در فرش های دستبافت در زمان چله کشی حتما از افراد ماهر و با تبحر بالا استفاده نمایید و در زمان تهیه مواد اولیه فرش به شما ره چله و نخ و پود ضخیم و کلفت فرش بی نهایت دقت داشته باشید، در زمان بافت در زمان شانه زدن همیشه همان فردی که مهارت دارد و ضرب دست یکسانی دارد این کار را انجام دهد.و در زمان پود کشی فرش دقت داشته باشید که پود کشی و کشش نخ پود به یک میزان باشد ون کشش بیش از حد موجب هدایت کناره ها به داخل فرش شده و اگر کشش نخ کم باشد موجب بالا آمدن یا به اصطلاح بالا زدگی می شود.
 گفتار پایانی :
 دوستان و همراهان عزیز در این مقاله در مورد علت کجی کنار فرش دستبافت نکات جذابی بیان شد. امیدوارم این مطلب برای شما مفید و سازنده باشد.

0 دیدگاه برای این مقاله ثبت شده است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پشتیبانی
آخرین بازدید لحظاتی پیش
سلام دوست عزیز
شما میتوانید برای برقراری ارتباط و گرفتن راهنمایی از کارشناسان خبره ما در تلگرام به ما پیام دهید