نخ پلی پروپیلن چیست؟
نخ پلی پروپیلن یک نوع الیاف مصنوعی و از خانواده پلی الفین ها ست که برای نخستین بار در سال 1960 در ایتالیا تولید گردید و وارد بازار مصرف گردید. به دلیل داشتن ویژگی های مثبت، سبک وزن بودن و کاربردهای گوناگون آن در صنایع مختلف مورد توجه قرار گرفت.بعد از الیاف پلی استر، نایلون و اکرولیک چهارمین الیاف مصنوعی تولید شده الیاف پلی پروپیلن است که در صنایع مختلفی همچون بافت فرش کاربرد دارد. این نوع نخ از گرانول پلی پروپیلن که یکی از تولیدات پتروشیمی است تولید میشود. قیمت آن در مقایسه با سایر الیاف کمتر بوده و دلیل آن مواد اولیه ارزان قیمت و روش تولید آسان آن میباشد. روش تولید الیاف پلی پروپیلن به دو روش نخ نواری و الیاف به صورت ذوب ریسی است. این روش تولید نسبت به سایر روش های تولید الیاف مصنوعی دارای هزینه پایین تر ایست به همین دلیل تولیدکنندگان در صنایع مختلف به آن علاقمند هستند. نخ پلی پروپیلن به صورت مختصر p-p نامیده میشود.
ویژگی نخ پلی پروپیلن
یکی از مهمترین کاربردهای نخ پلی پروپیلن در تولید فرش ماشینی است، میزان جذب رطوبت در الیاف پلی پروپیلن بسیار پایین و در حد صفر میباشد. همچنین در برابر حرارت و نور مستقیم خورشید دارای مقاومت پائینی است و فرش های تولید شده با نخ پلی پروپیلن بعد از گذشت مدت زمانی پا خورده شده و خاب فرش از دست رفته و فرش سفت میشود. الیاف پلی پروپیلن با پوست انسان سازگار بوده و در تماس مستقیم با پوست مشکلی را ایجاد نمی کند.از الیاف پلی پروپیلن برای نخستین بار در دهه 70 برای بافت فرش استفاده گردید و علت آن به دلیل کاهش الیاف اکرولیک و بالا رفتن میزان تقاضای این الیاف برای بافت فرش ماشینی بود به همین دلیل الیاف پلی پروپیلن جایگزین الیاف اکرولیک گردید.فرش های تولید شده با الیاف پلی پروپیلن ظاهری کاملاً مشابه فرش های با الیاف اکرولیک دارند به همین دلیل ممکن است خریداران فرش ماشینی متوجه تفاوت آنها با یکدیگر نشده و در زمان خرید فرش به دلیل نداشتن اطلاعات کافی در این زمینه اقدام به خرید فرش با الیاف پلی پروپیلن ولی با ارزش و قیمت فرش های اکرولیک نمایند، در ابتدا برای سالهای متمادی برای کارخانجات فرش ماشینی سود سرشاری را به ارمغان آورد ولی بعد از گذشت مدت زمانی واقعیت این نوع فرش ها مشخص گردید.
فرش های تولید شده با الیاف پلی پروپیلن ویژگی برگشت پذیری کمی دارند و در اثر پا خوردن و گذشت زمان سفت شده وشکل ظاهری خود را از دست می دهند. این نوع فرش ها در صنعت فرش ماشینی به عنوان فرش های ارزان قیمت به فروش میرسند و از لحاظ ظاهر ابتدایی با فرش های باکیفیت اکرولیک هیچ تفاوتی ندارند ولی با گذشت زمان کیفیت و استحکام کمتر آنها مشخص می گردد، به همین دلیل دارای قیمت پایین تری نسبت به فرش های اکرولیک میباشد.
نحوه تولید الیاف پلی پروپیلن
الیاف پلی پروپیلن به صورت یک پلیمر خطی به روش پلیمریزاسیون پروپیلن تولید می گردد، مواد اولیه در ساخت الياف پلي پروپيلن، پروپيلن است که به صورت یک محصول فرعی در توليد اتيلن و به وسیله شکستن مولکول نفت در صنایع پتروشيمي تولید میشود. وزن مولوکی این الیاف متوسط بوده و دارای استحکام و کارایی بالا میباشند.