میدانم که گاهی از خیس شدن فرش خود با خیال آسوده میگذریم. اما باید بدانیم که این بی توجهی خسارت های زیادی برای ما به دنبال دارد! خیس شدن الیاف و تار وپود فرش باعث میشود فرش ماشینی ما پوسیده شود. از طرفی بوی نم رطوبت در کل اتاق برای شما میماند و البته گاهی همین رطوبت باعث به وجود آمدن باکتری هایی میشود که برای فرزند یا حیوان خانگی شما مضر است. پس لازم است با روش های اصولی خشک کردن فرش آشنا باشیم تا در صورت خیس شدن فرشمان به سرعت و به صورت کامل آن را خشک کنیم.
تا اینجا متوجه شدیم که خشک نکردن فرش چه عوارض و خسارت هایی برای ما دارد. اما بریم سراغ اصل مطلب.
روش های صحیح خشک کردن فرش خیس
اول از همه باید بگویم که هرچقدر زودتر در خشک کردن فرش خیس اقدام کنیم، از عوارض نابهنجار آن جلوگیری کرده و بهره بیشتری میبریم. پس به محض اینکه فرش ماشینی شما خیس شد، با استفاده از روش هایی که در ادامه یاد میگیریم کاملا نم و آب جذب شده در فرش را خشک کنید.
• خشک کردن فرش با حوله
سریع ترین و راحت ترین روش برای خشک کردن فرش استفاده از حوله است. البته حوله زمانی کاربرد دارد که بخش کوچکی از فرش ما خیس شده باشد. حوله را روی قسمت خیس فرش قرار دهید و تا حد امکان آب داخل فرش را جذب کنید. حواستان باشد که این روش برای زمانی کاربرد دارد که زیر فرش خیس نشده باشد. اگر موکت زیر فرش نیز خیس شده فرش را از روی آن بلند کرده و سپس با حوله آن را خشک کنید. وقتی حوله آب داخل فرش را جذب کرد آن را با حوله خشک دیگری تعویض کنید تا فرش کاملا خشک شود.
اما اگر کل فرش ما خیس شده باشد چه؟ یا اگر نصف فرش ما خیس بود چه کنیم؟
اگر بخش عمده ای از فرش شما خیس شده است باید آن را آویزان کنید و در معرض نور و باد قرار دهید تا آب موجود در آن به سرعت خشک شود. دقت کنید که نگذارید زمان زیادی فرش شما خیس بماند زیرا باعث پوسیدگی و از بین رفتن فرش شما میشود.
• خشک کردن فرش با استفاده از خشک کن فرش
بهترین دستگاه برای خشک کردن فرش ماشینی، دستگاه وکیوم است. این دستگاه آب داخل فرش را کامل جذب کرده و فرش را خشک میکند. دقت کنید که جارو برقی نمیتواند باعث خشک شدن فرش شود و جایگزینی برای دستگاه های خشک کن نیست. اما اگر دستگاه خشک کن در خانه شما نیست نگران نباشید؛ راه هایی خانگی نیز برای شما وجود دارد.
شما میتوانید از سشوار برای خشک کردن فرش خود استفاده کنید. سشوار را در فاصله مناسبی از فرش خود نگه دارید و زیاد از حد به فرش نزدیک نکنید زیرا باعث زیاد شدن رطوبت در فرش شما میشود. حواستان باشذ که به الیاف فرش ماشینی خود دقت کرده باشید زیرا بعضی از الیاف ها مانند الیاف پلی استر تحمل گرمای زیاد را نداشته و باعث آسیب به فرش شما میشود.
دستگاه های بخارشویی که اکثر ما در خانه داریم نیز در خشک کردن و از بین بردن باکتری های جمع شده در قسمت خیس فرش موثر است. برای این روش شما باید بخارشوی خود را در دما و رطوبت بالا قرار دهید و روی فرش کشید تا کامل باکتری ها و کپک های داخل بافت فرش از بین برود و از آسیب های پوستی اعضای خانواده خود جلوگیری شود.
• خشک کردن رطوبت فرش با استفاده از جوش شیرین
جوش شیرین قاتل رطوبت است. برای خشک کردن رطوبت فرش خود باید جوش شیرین را روی قسمتی از فرش که خیس است بریزید و بعد از نیم ساعت با استفاده از جارو برقی آن را از روی فرش جمع کنید. تبریک میگویم فرش شما خشک شده و هیچ بوی بد یا بوی نمی نیز نمیدهد.
• خشک کردن فرش با دستمال کاغذی
اگر هیچ کدام یک از موارد بالا در دسترس شما نبود، از دستمال کاغذی یا دستمال توالت برای خشک کردن فرش خود استفاده کنید چندین لایه از دستمال ها را رو و زیر فرش قرار دهید و مرتب آنها را عوض کنید تا فرش کاملا خشک شود. این روش به کیفیت بقیه روش ها نیست اما بهتر از خیس رها کردن فرش است و با صرف زمان با این روش، خیسی فرش را برطرف میکند.
بهترین روش برای خشک کردن فرش کدام است؟
بهترین روش خانگی برای خشک کردن فرش خیس، نور خورشید است. شاید چند روزی زمان ببرد اما به بهترین روش فرش شما را خشک کرده و هیچ باکتری یا قارچی در فرش شما به جا نمیگذارد.
فرش در قالی شویی ها چطور خشک میشود؟
وقتی شما برای خرید فرش ماشینی خود هزینه میکنید باید در حفظ و مراقبت از آن نیز کوشا باشید. حال شاید برای شما سوال شود که قالی شویی ها چطور این همه فرش را به سرعت خشک میکنند؟
در بیشتر قالی شوی ها اتاق المنت وجود دارد که مخصوص خشک کردن فرش ماشینی است. دما و رطوبت اتاق المنت به صورتی تنظیم میشود که هیچ آسیبی به الیاف و تار و پود فرش وارد نشود و در کمترین زمان نیز فرش خشک شود. از این اتاق معمولا در زمستان که خشک کردن فرش به روش های طبیعی سخت است استفاده میشود. بعضی از قالی شویی ها نیز گرمخانه گازی دارند و فرش ها را به صورت آویزان در دمای مناسب در زمان خیلی کم برای شما خشک میکند.
از آنجایی که هر فرش بسته به الیاف آن نیازمند انتخاب روش مناسب خشک کردن است باید توجه داشت که از سپردن فرشمان برای شستن و خشک به قالی شویی ها انتخاب هوشمندانه تری است. اما اگر فرش شما خیس شد با استفاده از روش هایی که یاد گرفتیم به راحتی قابل حل است و نیازی به پرداخت هزینه به قالی شویی ها نیست.
خشک کردن فرش دستبافت
آنچه لازم است در رابطه با فرش دستبافت بدانید این است که الیاف فرش دستبافت با استفاده از رنگ های طبیعی، رنگ شده و شستن و خشک کردن آن کار ساده ای نیست. ممکن است بی تجربگی ما باعث قاطی شدن رنگ های فرش و از بین رفتن ظاهر فرش شود. پس اگر فرش دستبافت شما خیس شد آن را به افراد متخصص و قالی شویی های معتبر بسپارید تا به فرش شما آسیبی وارد نشده و از ارزش و زیبایی آن کم نشود. خشک کردن فرش نیازمند دقت و استفاده از روش های صحیح است و نباید فرش به حال خود رها شود تا خشک شود. زیرا همانطور که گفتیم باعث پوسیدگی فرش شما میشود و ممکن است زمینه ای برای بیماری های پوستی شما نیز فراهم کند. پس در خشک کردن فرش خود کوشا باشید.