از مشکلات خانم ها خصوصا در روزهای خاص مانند نوروز شستشوی فرش ماشینی میباشد. نظافت فرش از اهمیت ویژه ای برخورداراست. مواردی وجود دارد که هنگام شستشوی فرش ماشینی می بایست به آنان توجه داشت تا کیفیت و ظاهر فرش سالیان سال به شکل اولیه خود باقی بماند. اصول شستشوی فرش ماشینی نکات ساده ای دارد که رعایت نکردن آنها منجر به آسیب های جبران ناپذیری به فرش می گردد.
روش های شستشوی فرش ماشینی
مرسوم ترین نوع پاک کردن به کارگیری از شامپو فرش و بهترین روش ارسال فرش به قالیشویی های معتبر می باشد قالیشویی ها با رعایت اصول و به کار گیری از تجهیزات شستشوی فرش به بهترین حالت ممکن این کار را انجام می دهند. فرش ماشینی را نباید به تعداد زیاد و در فاصله های زمانی کوتاه شست همچنین ماندگاری آلودگی ها در بافت فرش و عدم شست و شوی به موقع سبب ایجاد کپک و تجزیه در گره فرش میگردد.
غبارگیری
غبارگیری، زدودن تمامی گرد و غبار از فرش گفته می شود و از اصول نخستین شستشوی فرش ماشینی میباشد و به قصد خارج نمودن خاک های داخل بافت فرش انجام میگردد تا از گل شدن آنها در هنگام شستشو فرشجلوگیری شود. این کار به دو صورت غبارگیری ساده و غبارگیری مکانیکی اجرا میشود. غبارگیری ساده روشی ست که در بین عموم مردم مخصوصا در زمان های قدیم بسیار رایج بوده است. دراین شیوه فرش را از محل بلندی آویزان نموده و با ضربه زدن به فرش گرد و غبار فرش را خارج می نمایند. جارو زدن با جارو های زبر و محکم که بتواند به گره ها و نقطه اتصال نخ خاب و نخ تار نزدیک شود نیز از جمله روش های می باشد که در غبارگیری ساده استفاده میشود. ضربات نباید آنقدر محکم باشد که به الیاف آسیب زده شود یا باعث از هم گسیختگی گره فرش میشود.
غبارگیری مکانیکی روشی ست که در قالیشویی ها و کارخانجات استفاده میشود. شدت فشار و ضربات متناسب با نوع فرش مختلف تنظیم می گردد. همانطور که گفته شد غبارگیری از اصول شست و شوی فرش ماشینی به حساب میآید ولی متاسفانه در برخی مکانها به آن دقت ویژه نمی شود. بعداز عملیات غبارگیری وارد مراحله ای می شویم که از آب استفاده می شود در این مرحله باید نوع الیاف تعیین گردد تا درصورتیکه امکان پس دادن رنگ در فرش وجود داشته باشد از روش های خاص دیگری استفاده گردد. فرش های ماشینی کمتر و فرش های دستبافت بیشتر به دلیل بهره گیری از الیاف طبیعی دچار تغییر رنگ می گردند به همین دلیل، لازم است دستمال خیسی را روی فرش پهن کنیم اگر دستمال رنگی شد به معنای پس دادن رنگ بوسیله الیاف خواهد بود. در مرحله بعد توجه به نوع ماده پاک کننده و مواد شیمیایی است . ابتدا می بایست فرش را به طور کامل با آب خیس نموده و مواد تمیز کننده را که با آب رقیق نموده و مایع با غلظت کمی تبدیل نموده ایم را بر سطح فروش بریزیم و با وسایل شست و شو مایعات را روی سطح حرکت می دهیم. در نهایت با فشار آب زیادتمامی کف و ماده شوینده را کاملا از داخل بافت فرش به بیرون هدایت می کنیم.
نکات مهمی که می بایست در هنگام شست و شوی فرش ماشینی در خانه به آن توجه کنیم:
در هنگام شست و شو می بایست از کف از محکم و سیمانی یا موزایک با شیب ملایم استفاده شود تا آب های خارج شده از فرش در انتهای فرش باقی نمانند. هرگز از آب داغ استفاده نکنید و فشار آب به حالت دوش با شیب ملایم باشد به این دلیلکه آب داغ بر روی فرش های ماشینی بدلیل داشتن پلاستیک در الیاف مصنوعی باعث سفتی و زمختی فرش میشود.
برای آب گیری فرش هایی که رنگ پس میدهند از لول کردن فرش در مواقعی که هنوز به طور کامل خشک نشده اند پرهیز کنید و بعد از آبکشی آب باقیمانده را با برس یا پارو گرفته و بعداز آن چندین ساعت به صورت پهن در محلی قرار بدهید تا از تغییر رنگ دادن الیاف جلوگیری شود. مهمترین اصل شست و شوی فرش ماشینی مواد شیمیایی می باشند، مواد قلیایی آسیب زیاد تری وارد می کنند به همین دلیل در هنگام انتخاب شوینده از مواد قوی با دوز بالای پاک کنندگی استفاده نکنید. شوینده های خنثی مانند پودر دستی که در آب حل می شوند، صابون خانگی یا پودر صابون خانگی و ریکا مواد قابل قبولی میباشند. هیچ زمان از سفید کننده برای بخش های رنگی به کار گیری نشود.
مرحله خشک کردن فرش از دیگر مراحل شست و شوی فرش ماشینی است . الیاف و سطح فرش در تماس مستقیم با نور خورشید سریع خشک شده اما پشت فرش و نقطه اتصال نخ خاب با نخ تار و پود از محل هایی می باشد که بیشترین میزان پوسیدگی را بخاطر رطوبت خواهند داشت. بعد از خشک شدن سطح فرش برای چند ساعت پشت فرش را رو به آفتاب و در معرض هوا قرار دهید تا گره ها نیز خشک شوند. بعد از طی کردن فرآیند شست شوی، فرش را در مکان مورد نظر پهن نموده و با برس یا جارو دستی روی آن کشیده تا الیاف از هم باز شده و فرش درخشنده گردد.