به دلیل افزایش جمعیت الیاف طبیعی دیگر نمی تواند نیاز های مردم را براورده سازد، به همین دلیل الیاف مصنوعی ایجاد و در صنایع مختلف استفاده گردید. فرشی ماشینی یکی از صنایعی است که برای تولید آن از الیاف مصنوعی استفاده میشود، قیمت فرش ماشینی در مقایسه با فرش دستباف به دلیل استفاده از الیاف مصنوعی و سرعت بالای تولید آن کمتر است. به همین دلیل مورد استقبال عموم مردم قرار گرفته و رور به روز میزان تقاضا بیشتر میشود، برای بافت فرش ماشینی از الیافی مانند نخ اکریلیک و نخ پلی استر استفاده میشود، در این مقاله به معرفی فرش پلی استر مزایا و معایب آن آشنا می کنیم، تا در زمان خرید فرش دچار مشکل نشده و بهترین انتخاب را داشته باشید.
فرش پلی استر
الیاف پلی استر (Polyester) دارای قابلیت رنگ پذیری بالایی میباشد و در مقایسه با سایر فرش ها دارای رنگ و لعاب بهتری می باشد و به همین دلیل دارای زیبایی فوق العاده ایست. بر همین اساس فرش های پلی استر دارای تنوع رنگی و طرح بسیاری میباشند.
مزایای فرش پلی استر
- در زمان خرید فرش در ابتدای خرید پرزدهی فرش است، اما فرش پلی استر فاقد پرزدهی بوده و برای اشخاصی که دارای آلژی و حساسیت هستند انتخاب فوق العاده ایی خواهد بود.
- میزان رطوبت در فرش های پلی استر بسیار کم است. ( الیاف پلی استر = 0/5% ، نخ اکریلیک = 2% )
معرفی نخ پلی پروپیلن و کاربردهای آن
معایب فرش پلی استر
در کنار مزایایی که در بالا اشاره شده فرش پلی استر دارای معایبی نظیر:
- فرش ماشینی پلی استر و اکریلیک دارای ثبات رنگی تقریبا یکسان میباشند ولی الیاف پلی استر نسبت به مواد شویند الکل دار حساس بوده و با گذشت زمان اثر شستشو با مواد شوینده رنگ اصلی خود را از دست خواهد داد.
- الیافی پلی استر بسیار نازک و ظریف است به همین دلیل دارای طول عمر کمتری در مقایسه با فرش اکریلیک دارد.
- برای مکان های پررفت و آمد انتخاب خوبی نیست به دلیل اینکه قابلیت برگشت پذیری نداشته و در برابر پاخوردگی مقاومت کمی داشته و با گذشته زمان فرش سفت و کوبیده می شود.
- در اثر شستشوی زیاد حالت اولیه خود را از دست داده و زود از بین خواهد رفت.
- فرش هایی که با نخ پلی استر تولید میشوند شامال، شنل، شگی، گلیم فرش، فرش بلژیکی و متال است و در برابر حرارت مستقیم مانند اتو و قابلمه مقاومتی نداشته و تغییر شکل می دهد.
- به دلیل عدم دوام و استحکام در صورت قرار گیری اشیاء سنگین بر روی فرش جای آن بر روی فرش باقی خواهد ماند.
تفاوت نخ پلی استر با نخ اکریلیک
در ادامه به معرفی نخ اکریلیک و ویژگی های آن پرداخته و بعد از آن به مقایسه با نخ پلی استر خواهیم پرداخت.
معرفی نخ اکریلیک
الیاف اکریلیک از دسته نخ های مصنوعی است که در حال حاضر برای تولید فرش ماشینی باکیفیت از آن استفاده میشود. پایه اصلی الیاف اکریلیک از مواد نفتی میباشد و از مواد پلیمر پلی اکریلونیتریل با میانگین مولوکولی 1900 مونومر استفاده میشود. از ویژگی های الیاف اکریلیک می توان به سبک بودن، استحکام و مقاومت بالا در برابر فشار و گرما اشاره نمود، بسیار مشابه الیاف پشم میباشد و به دلیل گرم بودن مناسب بافت فرش میباشد.
در صورت بافت الیاف اکریلیک روی پایه کوتاه دستگاه بافندگی ویژگی مشابه به پنبه خواهد داشت. برای تولید نخ اکریلیک از روش های مختلفی استفاده میشود که شامل:
1- روش رنگی یا رنگدانه ای
2- روش اکرو یا روش کتان شسته نشده
3- به صورت رنگ نشده و سفید خام
فرش ویسکوز چسیت؟
از نخ اکریلیک برای بافت انواع دستکش، چادر، انواع البسه و پارچه های با کاربرد تزئینی بکار میرود. در کنار قیمت مناسبی که در مقایسه با الیاف طبیعی دارد و دارای ویژگی های مثبت زیادی میباشد.
ویژگی های نخ اکریلیک
- بدون پرز و ضد حساسیت میباشد.
- مقاوم در برابر شستشو مواد شوینده
- دارای خاصیت رنگ پذیری بالا بوده
- مقاومت بالا در برابر مواد شیمیایی، تابش نور آفتاب، بید، چربی و ...
- نخ اکریلیک در طی فرآیندی با نام هیت ست شدن بدون پرز می گردد.
سخن پایانی
هر کدام از الیاف مورد استفاده در بافت فرش چه اکریلیک و چه پلی استر دارای مزایا و معایب می باشند، پس حتما قبل از خرید فرش به بررسی دقیق فرش بپردازید، بهترین نوع فرش در حال حاضر از الیاف 100% اکریلیک تولدی می شود، الیاف اکریلیک در طی فرآیندی با نام هیت ست شدن دارای استحکام و مقاومت بالایی میشود، به همین دلیل قیمت فرش اکریلیک در مقایسه با فرش پلی استر بالاتر است.